sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Runoyllätys


Muutama päivä sitten posteljooni pamautti postiluukusta iloisen yllätyksen, Milla Kuosmasen runokokoelman Tylsyysprosentti sata (Mediapinta 2019). Tässä hänen ensimmäisessä runokokoelmassaan on vajaa sata 2000-luvun alussa syntyneitä runoja.

Tylsyysprosentti sata -kokoelman useimmat runot ovat hyvin tiiviitä, parin rivin mittaisia tuntemuksia ja havaintoja elämästä ja maailmasta, toiset pidempiä purkauksia, ajatusrihmastoja, ja sanallisten kuvien seassa on muutama vuosikymmen myöhemmin syntynyt maalaus.

Maalaukset paljastavat katsojalle vain ohuen häiveen: voimakkaina ja värikkäinä ne vaatisivat isomman tilan, myös kehysten ympärille. Toki ne keskustelevat aukeaman runon kanssa. Olisi kiva tietää, onko runo syntynyt kuvasta vai päinvastoin. Esimerkkinä katson aukeaman 36-37 runoa Uneton Päitä sänky täynnä / niin, ettei sekaan mahdu. / Seisaaltani / jään nukkumaan.



Kun avasin kirjan, silmiini osui Laihdutuskuuri Elämä on / yksi saatanan pitkä / laihdutuskuuri. / Ainoa, mikä edistyy / on läskin kertyminen.
Kas, miten viisi riviä tarjoaa tarttumapintaa supertrendille: vain hoikkien ja kauniiden maailma on. (En malta olla jättää tätä: mitä pulskempi täti, sitä enemmän on tarttumapintaa.)

Milla Kuosmanen on kysyjä ja etsijä: hän pohtii elämää ja kuolemaa monesta suunnasta. Pohdinnat ovat milloin hauskoja oivalluksia milloin vakavia kysymyksiä, toisinaan kohteena on kauppareissu tai keskustelu Jumalan kanssa.
Jumala kylässä Ihan kuin olisi Jumala kylässä, / kun on niin / valoisaa.

Huumori, joskus hyvin tumma, ja ironia leimaavat kokoelmaa. Sisässäni riekkuva sanataideohjaaja olisi mielellään vähän muokkauttanut muutamaa runoa, mutta kiittää kokoelman niukkuutta: ei lässytystä eikä turhia kielikukkaisia. Liekö Milla äidinmaidossa imenyt omaperäisen ja raikkaan tavan keinuttaa kieltä ja hereästi naurattaa lukijaa.

Milla Kuosmanen luo herättäviä kuvia tästä ajasta ja yksinäisestä ihmisestä maailmassa, maailmanmenossa.
Ajan hukka Katselin ajan hukkaa. Se oli takkuinen, / hampaat keltaiset, / ei murissut. / Annoin sen / syödä minut. / Mutta se ei viitsinyt. / Keitin meille / nokipannutkahvit.
Tylsyysprosentti sata tarjoaa nimestä lähtien ilahduttavia ja koskettavia helmiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti